" /> Juba i Sør Sudan | Lindtjorn.no | lindtjorn.no

Juba i Sør Sudan

sud_geography_464
I dag kom jeg til Juba i Sør Sudan. Jeg reiste via Nairobi, mens returen går via Addis.

Vi er invitert til å delta i en samling av sør-sudanesiske leger som lever i eksil. De skal forberede det framtidlige helsevesenet i landet. Og, Haukeland Universitetssykehus ble invitert til dette viktige møtet.

Juba er en stor by. Jeg gikk en tur på et marked i nærheten av hotellet jeg bor på. Navnet på hotellet (Keren Hotell) forteller mye om hvem som deltar i oppbygningen av Juba. Så i denne byen finner en mange drosjesjåfører fra Kenya, handelsfolk fra Uganda, Kenya, Somalia og ikke minst Etiopia. Black Lion Health Centre stod det på ett skilt. Ett annet lød: Mekonnen Ice Creme. En kenyaner fortalte at mange etiopiere deltok i borgerkrigen, og er siden blitt boende her. Og, så er det mange utenlandske organisasjoner. Nesten 280 er jeg blitt fortalt.

Det er neste 200 folkegrupper i sør Sudan. På gatene høres mange språk: Dinka, Juba pidgin arabisk, amharisk, tigre, Swahili og engelsk. Engelsk blir det offisielle språket i den nye staten.

Landskapet rundt byen er flatt, med enkelte små fjell. Minner litt om sør og øst Etiopia, bare det er mye mer fruktbart.

De siste dagene har det vær kamper i Abyei, på grensen mellom Sudan og Sør Sudan. Men, 9 juli bli Sør Sudan en ny stat!