" /> Wolayta | Lindtjorn.no | lindtjorn.no

Wolayta

logo


I går besøkte jeg universitetet i Soddu. Vi søkte i fjor om penger til å støtte en mastergrad i ernæring i dette området. Nå er de første 13 studentene begynt på sin mastergrad. Hensikten med dette programmet er å utdanne folk slik at en på sikt kan få en bedre kunnskap om ernæring, og dermed matvaresikkerhet og minske omfanget av underernæring.

Selv husker jeg mange besøk til området i 1984/85. Jeg koordinerte Church Drought Action Afrikas store nødhjelpsarbeid i sør Etiopia. I Wolayta samarbeidet jeg med Catholic Church og SIM. Den gang var det en stor hungersnød i Etiopia. Jeg har tidligere skrevet om at det fantes spesielt mange barn med Kwashiorkor i Wolayta. Nå får vi anledning til å se på denne alvorlige formen for underernæring igjen.

Da vi begynte matutdelingen i 1984 trengte vi lagerplass for å ta i mot flere tusen tonn mat. Jeg pratet med lederen av kommunistpartiet. Han sa stolt at jeg kunne få en kirke til lager. Jeg var klar over at de hadde konfiskert den Lutherske Kirken i byen. Dette er det eldste lutherske kirkesamfunn i Etiopia, og kirken ble stiftet av Birru Dubale i 1937. Jeg fikk møte denne evangelisten sammen med Markina Mäja i Arba Minch i 1978. Jeg takket bestemt nei til tilbudet om å bruke den Lutherske kirken til lager, og Father Gino i den katolske kirken gav oss all den lagerplass vi trengte.

I dag er Soddo og Wolayta et område i rivende utvikling. Men, det er ett av de tettest befolkende områder i landet. Og utfordringene er mange, spesielt kronisk underernæring.